Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

89 miljoen EU-inwoners tussen 15 en 65 jaar niet werkend of werkzoekend

In 2016 waren binnen de Europese Unie 89 miljoen mensen van tussen de 15 en 65 jaar "economisch inactief". Daarmee wordt bedoeld dat ze niet werken, en niet als werkloze ingeschreven staan.
Door NU.nl

Dat komt neer op 27,1 procent van de populatie van de EU, blijkt woensdag uit cijfers van statistiekbureau Eurostat.

Het grootste deel van de groep economisch inactieve mensen is in opleiding of training (35 procent). Daarnaast is een deel met pensioen (16 procent), ziek of gehandicapt (16 procent) en zorgt een deel voor kinderen of hulpbehoevende volwassenen (10 procent).

In bijna acht van de tien gevallen (78 procent) zeggen de economisch inactieve mensen dat ze op dit moment ook niet willen werken.

Nederland

Nederland neemt een derde plek in op de lijst landen met de minste economisch inactieve inwoners. 20,3 procent van de bewoners tussen de 15 en 65 jaar werkt niet en is niet op zoek naar werk. Alleen Denemarken (20 procent) en Zweden (17,9 procent) doen het beter.

Italië is het land met de meeste economisch inactieve inwoners: 35,1 procent van de mensen tussen de 15 en 65 jaar. Daarna volgen Kroatië en Roemenië (allebei 34,4 procent), België (32,4 procent) en Griekenland (31,8 procent). 

In alle EU-lidstaten is het aandeel vrouwen bij de economisch inactieve personen hoger dan het aandeel van mannen. Gemiddeld vormen vrouwen 60 procent van die groep binnen de EU.

Economisch inactieve inwoners per land

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Aanbevolen artikelen