De branchevereniging BMWT en importeurs van accu’s voor onder andere vorkheftrucks krijgen een boete van in totaal ruim 16 miljoen euro voor verboden prijsafspraken, maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekend.

Ze spraken af een 'loodtoeslag' te gebruiken. Die toeslag was bedoeld om de sterk fluctuerende prijs van lood (dat in accu's is verwerkt) op een vaste manier in de verkoopprijs van de accu's te verwerken.

Ze deelden daarnaast concurrentiegevoelige informatie met elkaar. Dit leidde volgens de ACM tot beperking van de onderlinge concurrentie.

BMWT (bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel) en vijf importeurs, Exide Technologies, Hoppecke Batterijen Nederland, EnerSys, Celectric en R&W Traktiebatterijen Import hebben toegegeven dat ze bij de prijsafspraken betrokken waren. Zij krijgen daarom een lagere boete. Twee andere bedrijven ontkennen en krijgen een hogere boete.

De verboden afspraken werden gemaakt tussen 2004 en 2013.

"Bedrijven moeten zelfstandig hun prijs bepalen. Dat leidt tot scherpe prijzen en betere dienstverlening. Prijsafspraken maken en concurrentiegevoelige informatie uitwisselen, schaadt eerlijke concurrentie. Brancheorganisaties moeten daar alert op zijn", zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM.