AMSTERDAM - Het Amsterdamse effectenhuis Van der Moolen is opnieuw onder vuur komen te liggen van de beursautoriteiten in New York. De onderneming meldde vrijdagavond dat de New York Stock Exchange (NYSE) een onderzoek verricht naar de praktijk van beurshandelaren om elkaar aandelen te lenen. Dit is soms nodig om transacties voor klanten af te dekken.

Van der Moolen heeft naar aanleiding van dit onderzoek besloten om gelijk met deze activiteiten te stoppen. Daardoor zijn ook twaalf werknemers hun baan kwijt. Het effectenhuis maakt geen melding van malversaties. Bij Van der Moolen was zaterdag niemand voor commentaar bereikbaar.

De activiteiten droegen jaarlijks ongeveer 0,6 miljoen euro aan de winst bij. Van der Moolen benadrukt dat dit maar een klein deel is van het totale nettoresultaat van de onderneming.

Schikking

Van der Moolen trof vorig jaar al een schikking met de Amerikaanse beursautoriteiten over illegale handelspraktijken die op Wall Street zouden hebben plaatsgevonden. De onderneming betaalde toen 57,7 miljoen dollar, zonder schuld te bekennen. Beleggers zouden zijn gedupeerd doordat orders tussen 1999 en 2003 verkeerd waren uitgevoerd. Ook andere effectenhuizen waren daarbij betrokken.

Van der Moolen behoort tot de vijf grootste effectenhuizen op Wall Street. In 2003 maakten de Amerikaanse activiteiten bijna de helft van de omzet uit. Van der Moolen publiceert op 24 februari zijn jaarcijfers van 2004.