AMSTERDAM - De bodem lijkt onder de Europese beurzen vandaan te worden getrokken. Beleggers willen door de onzekerheid over de ontwikkelingen in het bedrijfsleven en op het wereldtoneel massaal van hun stukken af, aldus een analist. "De ellende is heel breed."

Bekijk video

De ondergrens is echter nog niet bereikt, zo waarschuwen handelaren. Die ligt op 440 voor de AEX-index van de beurs in Amsterdam. "Er is nog ruimte naar beneden", aldus een van hen. De graadmeter van de 24 meest verhandelde fondsen sloot woensdag 15,35 punten of 3,32 procent lager op 446,97. De Midkap-index deed het met een verlies van 7,03 punten (1,44 procent) op 481,26 iets beter, zoals wel vaker de laatste tijd.

KPN

Het was treurigheid troef op het Damrak. Slechts enkele fondsen lieten een, veelal beperkte, stijging zien. Van de hoofdfondsen hield alleen KPN (0,22 procent op 4,49 euro) het hoofd boven water. Gucci sloot onveranderd.

De grootste klappen vielen bij de technologiefondsen. De invloed van een lagere Nasdaq, de Amerikaanse beurs waar voornamelijk technologiebedrijven zijn genoteerd, was duidelijk voelbaar. ASM Lithography was de grootste daler. De chipmachinefabrikant kelderde ,5 procent naar 16,20 euro. Philips moest ruim 4 procent terug op ,01 euro. Getronics krabbelde op het allerlaatste moment iets terug, waardoor het 1,4 procent lager eindigde op 2,12 euro.

CMG

Het verlies van ICT-dienstverlener CMG bleef beperkt met een daling van anderhalf procent op 2,04 euro. Het Brits-Nederlandse bedrijf schrapt 118 banen in het noorden van het land. De defensieve waarden, zoals TPG, Unilever, Akzo en Heineken, bleven, in elk geval in vergelijking met de grootste verliezers, een beetje liggen. "Ze doen het iets minder slecht", constateerde de handelaar.

De andere beurzen in Europa kwamen er iets beter vanaf dan die van Amsterdam, maar er was wel sprake van stevige koersverliezen. De beurs van Parijs eindigde 2,5 procent lager en Londen was 1,7 procent lager. De beurs van Frankfurt, die om 20.00 uur sluit, was aan het eind van de middag 2,6 procent lager.

De beleggers besloten de omzetwaarschuwing die Nokia dinsdag gaf, uiteindelijk negatief te beoordelen, hoewel het concern zijn winstraming op peil hield. Nokia kreeg nog een verlaging van het koersdoel van enkele effectenhuizen te verwerken en kwam 5,8 procent lager uit.

Het concern haalde vrijwel de hele technosector naar beneden. Concurrent Ericsson eindigde 8,7 procent lager. Dat het Amerikaanse Motorola een verlies verwacht dat overeenkomt met de verwachtingen, kon de stemming niet keren.

De farmaciesector liet het ook stevig afweten. Het Amerikaanse IMClone raakte bijna 8 procent kwijt nadat zijn topman was beschuldigd van aandelenhandel met voorkennis. Dinsdag had de sector al een klap gekregen van een winstwaarschuwing van het Amerikaanse concern Abbott Laboratories.

Euro

De euro kwam uit op 0,9455 dollar en was daarmee wat hoger dan de 0,9440 dollar die dinsdag bij het eind van de handel op de borden stond. Eerder op de dag lag de koers voor het eerst in anderhalf jaar even boven de 0,95 dollar.Tegenover het pond sterling deed de Europese munteenheid 0,6430. De slotkoers van de voorgaande dag bedroeg 0,6425.