Van de vijfentwintig grote gemeenten in Nederland, heeft Maastricht het meeste winkels per hoofd van de bevolking. Amsterdam heeft in absolute aantallen de meeste winkels.

Maastricht had begin dit jaar 854 winkels, blijkt woensdag uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op zeven winkels per duizend inwoners.

Amsterdam heeft met ruim vijfduizend vestigingen aanzienlijk meer winkels, maar komt per duizend inwoners op 6,4 vestigingen uit.

Gemeten naar alle Nederlandse gemeenten hebben de Waddeneilanden relatief het hoogste aantal winkels. Vlieland staat bovenaan met 20,3 winkels per duizend inwoners. Daarna volgen Schiermonnikoog (13,8), Terschelling (13,2) en Texel (13,1). De reden is dat hier relatief weinig mensen wonen, maar wel veel toeristen komen.

De vijf steden met het grootste aantal winkels, zijn ook de grootste steden van ons land. Amsterdam voert de lijst aan met 5.432 winkels, gevolgd door Rotterdam (3.161 winkels), Den Haag (2.785 winkels), Utrecht (1.584 winkels) en Eindhoven (1.125 winkels).

Verdeling

In totaal staan in Nederland bijna 88.000 fysieke winkels. De meeste daarvan zijn kledingwinkels (18 procent). Daarna komen supermarkten (7 procent), bloemenwinkels (4 procent) , fietsenwinkels, drogisterijen, meubelwinkels, slagerijen en schoenenwinkels (3 procent).

Het absolute aantal winkels daalde wel. Maastricht verloor 14 procent van de vestigingen. Daarmee heeft de stad de grootste winkelterugloop van de grote gemeenten, op de voet gevolgd door Groningen (12 procent). De teruggang van het aantal winkels hangt onder meer samen met digitalisering en de opkomst van webwinkels, meldt het CBS.