De Europese Unie en Japan kondigen naar verwachting donderdag een politiek akkoord aan over een vrijhandelsverdrag. 

EU-president Donald Tusk maakte dinsdag bekend dat premier Shinzo Abe een uitnodiging voor een top op donderdag heeft geaccepteerd, voordat Abe doorreist naar de G20-bijeenkomst in Hamburg vrijdag en zaterdag.

De EU wordt op de top vertegenwoordigd door Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

De partijen zouden volgens EU-bronnen dicht genoeg bij een akkoord over toegang tot elkaars markten zijn om een principe-overeenkomst te kunnen tekenen. Maar er wordt nog onderhandeld over een aantal gevoelige onderwerpen, waaronder de export van Europese kaas naar Japan.

Ook verwacht Brussel een akkoord over strategisch partnerschap. Japan en de EU werken samen op het gebied van terreurbestrijding, energie en migratie. Ze zullen bevestigen dat ze zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden.

De onderhandelingen over zaken als lagere importtarieven lopen al vier jaar. Japan exporteerde vorig jaar voor 66 miljard euro naar de EU. Omgekeerd was dat 58 miljard. De EU hoopt haar totale uitvoer met 30 procent te kunnen vergroten, en de export van vlees en zuivel te verdrievoudigen.

De twee handelsmachten willen graag vóór de G20 een akkoord kunnen aankondigen als ''sterk signaal" tegen protectionisme en voor vrijhandel. Die boodschap is vooral aan president Donald Trump gericht. Hij stapte in januari uit onderhandelingen over een handelsverdrag (TPP) met twaalf landen waaronder Japan en wil maatregelen om de Amerikaanse markt te beschermen.