ENSCHEDE - Bij Polaroid Enschede verdwijnen 67 van de 415 arbeidsplaatsen. De reorganisatie is nodig vanwege de dalende vraag naar direct-klaar films.

Het personeel en de ondernemingsraad zijn inmiddels ingelicht, zo liet de directie vrijdag weten. Het bedrijf verkeert al geruime tijd in zwaar weer door de dalende vraag naar direct-klaar films. De groei van de digitale fotografie zet de markt onder druk.

"We verwachten dit jaar 25 procent minder filmcassettes te produceren dan vorig jaar", aldus directeur R. Tino.

Een woordvoerder van FNV Bondgenoten reageert gelaten op het ontslag. "Het is al de zesde reorganisatie en ik vrees dat het niet de laatste zal zijn. Het bedrijf is helemaal afhankelijk van een product. Pogingen om de markt te verbreden hebben niets opgeleverd." Bij de vorige sanering, september vorig jaar, werden ook al tientallen banen geschrapt. In de hoogtijdagen van Polaroid Enschede werkten er 1100 mensen.

Sjerp Holterman van De Unie voorziet het begin van het einde voor Polaroid Enschede. Hij toonde zich gepikeerd omdat de directie geen helderheid verschaft. "Polaroid wordt overgenomen door de Amerikaanse handelsonderneming Petters. Zij hebben in Europa wel de vestiging in Schotland maar niet die in Enschede bezocht. Dat beangstigt mij."