Vakbond FNV heeft een akkoord gesloten met twee bedrijven in de scheepsbouw om buitenlandse werknemers hetzelfde loon te geven. Met terugwerkende kracht worden betrokken Roemeense werknemers schadeloos gesteld.

Op deze manier zijn de arbeidskosten van met name de Roemeense werknemers gelijk aan die van de Nederlandse medewerkers, zo meldt FNV dinsdag. Op dit moment gaat het om 162 Roemenen.

De buitenlandse werknemers die via Den Breejen Work en de Groningse scheepswerf GS Yard ingehuurd worden, vallen in de toekomst onder de cao Metalektro en bouwen ook pensioen op.

Verder zal er niet meer gewerkt worden met zogenoemde A1-verklaringen, zodat voor deze werknemers gewoon in Nederland premies en belasting worden afgedragen.

"Eindelijk wordt bij de scheepswerven een eerste stap gezet", zegt Mariëtte Patijn, vicevoorzitter bij FNV. "Nu ook in de scheepsbouw de contractors en subcontractors gelijk loon voor gelijk werk gaan betalen, hopen wij dat er meer over de brug komen. Het bewijs ligt er nu: er hoeft niet op loonkosten geconcurreerd te worden."