AMSTERDAM - De dalende koersen op Wall Street hebben de effectenbeurzen in Europa woensdag flink onder druk gezet. Vooral technologiefondsen gingen na de stevige daling van de Nasdaq in de verkoop. Maar ook andere sectoren als de farmacie en de banken gleden onderuit.


Bekijk video

In Amsterdam zag de AEX-index tegen het middaguur een stevige daling van 11,76 punten (2,54 procent) op 450,56. Alle AEX-fondsen stonden lager dan het slot van dinsdag. De grootste klappen vielen ook hier bij technologiewaarden als chipmachinefabrikant ASML (min ,76 procent), automatiseerder Getronics (min 5,58 procent) en elektronicaconcern Philips (min 5 procent).

ICT-dienstverlener CMG daalde 4 cent op 2,03 euro. Dat betekende een daling van 1,93 procent. Het Brits-Nederlandse bedrijf schrapt banen in het noorden van het land. Bank-verzekeraar ING verloor ,2 procent, de ABN Amro zelfs 4,17 procent. Zwaargewicht Koninklijke Olie gleed 2,11 procent weg op 55,80 euro.

KPNQwest

Op de lokale markt kreeg het failliete KPNQwest 4 cent erbij tot ,14 euro. Gezien de lage koers betekende dat een winst van 40 procent. Dinsdag werd bekend dat het netwerk van het bedrijf tot 1 juli in de lucht blijft. Bam NBM steeg na de overname van HBG dinsdag verder. Het aandeel van het bouwbedrijf uit Bunnik dikte ,3 procent aan op 25,10 euro. Dinsdag bedroeg de koersstijging al ,5 procent.

Vooral Nokia dicteerde de Europese effectenbeurzen. Waar aanvankelijk nog redelijk op de verwachtingen van de Finse marktleider werd gereageerd, wakkerde daarna het pessimisme juist weer aan. Daardoor moesten branchegenoten als Alcatel en Ericsson inleveren.

Ook France Telecom zakte terug na de flinke winst van een dag eerder als gevolg van de aankondiging de samenwerking met het Duitse Mobilcom te beëindigen. In Duitsland drukte ook ICT-dienstverlener SAP de stemming nadat eerder de Amerikaanse concurrent Siebel had gezegd dat het tweede kwartaal even moeilijk is als het eerste.

Dat bracht de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stuk voor stuk op verlies. De Dax-index en de FTSE stonden beiden op 1,5 procent verlies. De Franse CAC moest zelfs 2,2 procent terug.

Euro

De euro stond aan het einde van de ochtend iets hoger op 0,9483 dollar. Het slot van dinsdag gaf nog een koers aan van 0,9480 dollar.