DEN HAAG - Het merendeel van de Nederlandse gezinnen met een inkomen vanaf modaal tot twee keer modaal moet snoeien in hun uitgaven om rond te kunnen komen.

Zo geven ze minder geld uit aan onder meer kleding en vakanties. Dat blijkt uit een onderzoek van de Geassioceerde Pers Diensten (GPD ) dat donderdag in daarbij aangesloten kranten staat.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Amsterdamse onderzoeksbureau Motivaction , werd gehouden onder duizend ouders met een maandelijks gezinsinkomen tussen de 1500 en 3100 euro netto.

Van de talrijke huishoudens met gestegen maandlasten (driekwart van alle gezinnen) zegt 68 procent noodgedwongen te moeten bezuinigen. 75 procent van de gezinnen uit die groep, geeft bewust minder geld uit aan kleding. Tweederde snijdt in de uitgaven voor vakanties en 85 procent geeft aan dat er minder vaak buiten de deur wordt gegeten. 80 procent zegt te bezuinigen door bij de dagelijkse boodschappen scherper op de prijzen te letten.

Iets meer dan de helft van de gezinnen zegt niet meer zo vaak op vakantie te kunnen als in voorgaande jaren. De helft van de ondervraagden heeft geen financiële reserves zoals spaargeld om de stijgende kosten op te vangen. Vier op de tien gezinnen zegt geen geld over te houden om leuke dingen te doen. Driekwart van de ondervraagden worstelt met zijn vaste lasten. Vrijwel alle ondervraagden (95 procent) klagen over de gestegen ziektekostenpremies, terwijl 86 procent wijst op de gestegen gemeentelijke lasten.