Investeringsmaatschappij Sycamore neemt voor bijna 7 miljard dollar (6,1 miljard euro) de Amerikaanse leverancier van kantoorbenodigdheden Staples over. 

De overname hing al in de lucht, eerder werd door ingewijden gemeld dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren.

Sycamore gaat met Staples aan de haal nadat de kantoortoeleverancier een eerder overnamebod van durfkapitalist Cerberus Capital Management had afgewezen omdat dat te laag was.

De verkoper van onder meer kladblokken, pennen, paperclips en inktpatronen voor printers kampt al geruime tijd met tegenvallende resultaten. Dat komt vooral omdat er steeds minder papier wordt gebruikt op kantoren door de digitale overstap en door felle concurrentie van onlineverkopers waar de fysieke winkels van Staples onder lijden.

Vanwege de moeilijke marktomstandigheden heeft Staples veel slechtlopende winkels gesloten. Het bedrijf zag daarnaast vorig jaar een miljardenfusie met zijn eveneens Amerikaanse branchegenoot Office Depot stuklopen op mededingingsbezwaren.

Het concern verkocht eind vorig jaar bovendien zijn slecht presterende Europese activiteiten grotendeels aan Cerberus. Staples nam in 2008 het Nederlandse Corporate Express over.