PALO ALTO - De bestuursvoorzitter van het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard (HP), Carly Fiorina, is woensdag plotseling opgestapt. In een verklaring liet Fiorina weten dat zij meningsverschillen had met andere bestuursleden over de te volgen strategie.

Fiorina wordt tijdelijk opgevolgd door financieel directeur Robert Wayman. Hij werkt al 36 jaar voor de onderneming. Naar een definitieve opvolger wordt nog gezocht.

Gelauwerd

Fiorina was tot voor kort een veel gelauwerde zakenvrouw. Zij was vanaf 1999 de enige vrouw die de leiding had over een bedrijf dat is opgenomen in de Dow-Jonesindex van dertig ondernemingen op de effectenbeurs in New York. In 2002 zorgde zij voor opzien door concurrent Compaq over te nemen. Zij weerstond daarmee ook verzet bij de nazaten van de oprichters van HP, Bill Hewlett en David Packard, die vreesden dat de bedrijfscultuur zou veranderen.

Kritiek

Fiorina kreeg de afgelopen maanden veel kritiek te verwerken op de manier waarop zij zakelijk handelde. HP leek in de concurrentieslag met Dell steeds meer aan de verliezende hand. Analisten zagen daarom in de overname van Compaq een miskleun.

Printers

Dell is HP al voorbij gestreefd als 's werelds grootste fabrikant van personal computers. Bedreigender voor HP is dat zijn rivaal ook een stevige positie probeert op te bouwen in printers, waarmee HP nu nog enorm winstgevend is. Om tegengas te kunnen bieden, besloot Fiorina onlangs om de pc- en de printerdivisie van haar onderneming samen te voegen.