De overheid heeft in 2016 in totaal 2,4 miljard euro aan dividend ontvangen, ruim de helft minder dan in 2013.

Vooral de winstuitkering uit aardgasbaten nam af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Bedrijven in de olie- en gaswinning waarin de overheid een aandeel heeft, keerden vorig jaar 0,3 miljard euro aan dividend uit. In 2008 was dat nog bijna 3,3 miljard euro.

"Met het dichtdraaien van de gaskraan nemen ook de inkomsten uit aardgas af. Daarnaast drukken de lagere gasprijzen de inkomsten", zegt het CBS.

De financiële instellingen die tijdens de economische crisis genationaliseerd werden, waaronder ABN Amro, ASR en SNS REAAL, keerden juist meer dividend uit aan de staat.

ABN Amro voert deze groep aan met een uitkering van 2,2 miljard euro tussen 2011 en 2016. Met de dividendopbrengsten wordt een deel van de verleende staatssteun terugverdiend.

DNB

Ook de uitkeringen van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn voor de overheid een aanzienlijke inkomstenbron. Deze uitkeringen namen in de afgelopen twee jaar echter wel af, zegt het CBS.

Een deel van de winst werd vorig jaar door DNB gereserveerd, daardoor keerde de centrale bank 0,2 miljard euro aan dividend uit. In 2014 was dat nog 1,1 miljard euro.

Negen

Slechts negen bedrijven zijn verantwoordelijk voor bijna 90 procent van alle dividenduitkeringen van de overheid. Onder meer Gasunie, Tennet en Schiphol leveren het Rijk veel op.

In deze bedrijven heeft de overheid een zogenoemde permanente deelneming, een aandeel dat niet wordt verkocht. Daarmee kan de regering invloed houden op het bedrijf.