AMSTERDAM - De detailhandel gaat schade claimen van winkeldieven die de branche jaarlijks voor meer dan één miljard euro benadelen. Een brochure van het Platform Detailhandel , een samenwerkingsverband dat de totale bedrijfstak vertegenwoordigt, moet de 'ingewikkelde procedures' daartoe verduidelijken. Dat laat het platform woensdag weten.

Winkeliers blijven volgens het platform zitten met schade van winkeldiefstal, omdat zij de procedure voor het verhalen ervan 'bureaucratisch en onbruikbaar' vinden. Dat frustreert de branche, vooral omdat dieven gemaakte kosten 'eenvoudig' vergoed zouden krijgen 'van de minister van Justitie'. Winkeliers vinden het 'schandalig' dat criminelen voor een roofoverval de kosten van hun pistool 'vergoed' krijgen.

De brochure is woensdag overhandigd aan Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD. Daarnaast doet het Platform Detailhandel een dringende oproep aan 'de politiek' om tot een snelle aanpassing van de wetgeving te komen, zodat de procedure wordt vereenvoudigd en criminelen kunnen rekenen op 'forse' schadeclaims. De VVD heeft daarvoor volgens het platform steun verkregen van een Kamermeerderheid.