Vakbonden brandweerpersoneel akkoord met prepensioen

De vakbonden voor brandweerpersoneel hebben maandag ingestemd met een nieuwe regeling over het vervroegd stoppen met werken. 

Volgens FNV-bestuurder Bert de Haas ligt er een ''uniek akkoord'', omdat er afspraken zijn vastgelegd over het netto loon van de uittreders.

Met de regeling vermijden ongeveer 2600 brandweerlieden (in een ''bezwarende functie'') die voor 2006 zijn aangetreden een pensioengat.

Ook hoeven ze zich geen zorgen te maken over een AOW-gat, omdat ze door de nieuwe regeling twee jaar langer pensioen opbouwen, aldus De Haas. Voor mensen die na 1 januari 2006 in dienst traden, moet nog een regeling worden getroffen.

De gesprekken tussen de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liepen al sinds mei 2015. De bonden voerden sinds eind juni 2016 actie om hun eisen kracht bij te zetten.

De werkgevers wilden de leeftijd voor het vervroegd pensioen verhogen naar zestig jaar. Voorheen konden brandweerlieden afhankelijk van het aantal dienstjaren tussen 55 en 59 jaar stoppen met werken.

Lees meer over:
Tip de redactie