VOORBURG - De akkerbouwers hebben vorig jaar meer producten dan in andere jaren van het land gehaald. Per hectare is onder meer de hoeveelheid geoogste aardappelen en uien flink gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt op grond van de cijfers van een "topoogst".

In totaal haalden de boeren vorig jaar 7,5 miljard kilo aardappelen van het land. Iedere hectare leverde gemiddeld 46 ton aardappelen op. Dat is bijna 13 procent meer dan in het droge 2003, zo bleek dinsdag uit de 'oogstraming akkerbouw' van het CBS. Wanneer naar de gemiddelde opbrengst over de afgelopen tien jaar gekeken wordt, is de oogst over 2004 6 procent groter.

Het CBS stelt verder dat een "uitzonderlijk grote hoeveelheid uien" is geoogst. Per hectare was de opbrengst vorig jaar een kwart groter dan in 2003. Voor het eerst is ook meer dan een miljard kilo zaaiuien geoogst.

De grote oogst zorgde er afgelopen najaar al voor dat de boeren de aardappelen en uien aan de straatstenen niet kwijtraken. Waar de kostprijs van een kilo uien tussen de 8 en 10 eurocent ligt, kregen de boeren er amper 1 eurocent voor op de markt.

Uit de CBS-cijfers blijkt tevens dat telers van suikerbieten steeds efficiënter te werk gaan. Hoewel het aantal hectaren voor deze teelt gestaag daalt, blijft de geoogste hoeveelheid met ruim 6 miljard kilo nagenoeg gelijk. De hoeveelheid geoogst graan is net als in voorgaande jaren opnieuw gestegen. Deze klom met 2 procent tot 1,6 miljard kilo.