China's belangrijkste bankentoezichthouder, Guo Shuqing, heeft banken gezegd dat ze zich in moeten spannen om te voorkomen dat zogenoemde 'zombiebedrijven' zich vullen met subsidies. Ook moeten banken meer doen om schuldvorming tegen te gaan om zo een bubbel op de regionale huizenmarkt te voorkomen. 

De in februari aangestelde voorzitter van China's bankentoezichthouder sprak vrijdag met vertegenwoordigers van een aantal van de grootste commerciële banken van het land. Zij bespraken de voortgang van de Chinese hervormingsagenda en de rol van de banken daarin, meldt Reuters

Banken zouden zich volgens Guo moeten concentreren op het aanpakken van zogeheten 'zombiebedrijven', veelal overheidsbedrijven die vol zitten met subsidies en preferente leningen. Ze lenen meer dan ze opbrengen. De huidige situatie zou volgens Guo leider tot "chaos" binnen de Chinese bankensector.

Ook zou de bank volgens Guo moeten kijken naar het kredietbeleid voor vastgoedpartijen op regionaal niveau, om lokale vastgoedbubbels tegen te gaan. Het land probeert zijn afhankelijkheid van schuldgedreven groeibeleid - met bijvoorbeeld die 'zombiebedrijven' - te verminderen door structurele hervormingen.