RIJSWIJK - Reisorganisatie TUI gaat de komende zes weken stunten met prijzen van vakanties naar diverse verre bestemmingen om de vliegtuigen vol te krijgen na het debacle rondom luchtvaartmaatschappij Holland Exel.

"De vakanties worden vaak wel de helft goedkoper: ongeveer 300 tot 700 euro", aldus bestuursvoorzitter S. Van der Heijden van TUI dinsdag.

Lastminuteactie

Volgens Van der Heijden gaat het om de grootste lastminuteactie ooit in de Nederlandse reiswereld. De touroperator (onder meer Arke , Holland International en Kras ) heeft de komende zes weken ruim 10.000 extra stoelen te verkopen naar bestemmingen, zoals Brazilië, Sri Lanka, Mexico en de Dominicaanse Republiek.

Bizarre situatie

Vorige week maakte TUI bekend enkele miljoenen euro's in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Holland Exel van zakenman Erik de Vlieger te steken om de vliegtuigen in de lucht te houden. De touroperator kwam volgens Van der Heijden in een bizarre situatie terecht, omdat branchegenoot Thomas Cook juist besloot zich terug te trekken uit de maatschappij. Doordat de twee reisorganisaties op dezelfde routes via Exel vlogen, werd TUI geconfronteerd met halfvolle vliegtuigen.

Thomas Cook

Thomas Cook gaat niet met de prijzen stunten. "We kennen de situatie op dit moment en we kunnen ons niet voorstellen dat TUI geld verdient met deze prijzen", zei een woordvoerster. De touroperator is niet bang klanten te verliezen aan de concurrent. "We varen onze eigen koers."

Thomas Cook brengt zijn passagiers tijdelijk onder bij de eigen luchtvaartmaatschappijen en Martinair. De reisorganisatie zoekt nog naar een structurele oplossing voor het wegvallen van Holland Exel.