AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen liepen dinsdag geheel aan het lijntje van Wall Street. In navolging van het lagere slot van de Nasdaq-index, schreven de technologiefondsen in de ochtend nog overwegend verliezen. De schermenbeurs was dinsdagmiddag beter geluimd.

Zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq stonden na twee uur handel ,7 procent hoger. Dat miste zijn weerslag niet in Europa. Tegenvallende berichten over de verkoopcijfers van de Finse mobiele telefoonproducent Nokia waren daardoor snel vergeten.

De AEX-index sloot de dag af met een winst van 8,29 punten of ,83 procent op 462,32. Bijna alle fondsen sloten hoger. Bij de middelgrote fondsen was het optimisme iets minder overtuigend. De Midkap-index sloot 0,05 procent hoger op 488,29.

Opvallend genoeg was de beurs die het meest op Amerika is georiënteerd, die van Londen, het minst euforisch gestemd. De FTSE-index steeg met 0,1 procent. Parijs eindigde 2,1 procent hoger. In Frankfurt stonden de koersen rond half zes 1,8 procent hoger.