APELDOORN - Bij het Kadaster moeten binnen vijf jaar 360 tot 720 van de in totaal 2400 werknemers weg. Bovendien gaan minimaal vier van de vijftien vestigingen dicht. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

Het lijkt erop dat de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen gepaard zal gaan. Volgens het Kadaster en de vakbond CNV Publieke Zaak zullen oudere werknemers vervroegd moeten uittreden. Ook wordt geprobeerd via scholing en herplaatsing werknemers op een andere plek te krijgen, "We hebben nogal wat werknemers boven de vijftig en we willen verjongen", aldus de woordvoerder.

Digitalisering

Daarnaast wordt als belangrijke reden voor de reorganisatie de digitalisering van koop- en hypotheekakten aangedragen. In de huidige situatie worden akten nog per post door notarissen naar het Kadaster gestuurd. Binnen vijf jaar moeten de akten echter via de digitale snelweg worden verzonden.

Het personeel van het Kadaster wordt deze week ingelicht over de reorganisatie. Maandag werd de werknemers van Kadaster Noordwest in Amsterdam verteld dat de vestigingen in Utrecht en Alkmaar in respectievelijk 2008 en 2007 dicht gaan. In die regio blijft alleen de locatie Amsterdam open.

In Groningen kregen de werknemers van regio Noord maandag te horen dat in respectievelijk 2006 en 2008 Assen en Leeuwarden sluiten. Alleen Groningen blijft daar een Kadasterlocatie houden.

Andere regio's

Het Kadaster wil over de sluiting van vestigingen in andere regio's in Nederland niets zeggen. "Omdat het personeel in die regio's dinsdag, woensdag en donderdag nog wordt ingelicht", aldus de woordvoerder.

Door de reorganisatie wil het Kadaster niet alleen afslanken, maar ook een personeelsbestand opbouwen dat een betere afspiegeling van de samenleving is. "We willen daarom juist ook wat instroom van vers bloed", aldus de woordvoerder.

Vakbond Abvakabo FNV wil nauwelijks iets loslaten over de zaak. "We mogen niets zeggen, anders moet ik op het matje komen", aldus een werknemer en Abvakabo FNV-lid die anoniem wil blijven. Ook drie andere werknemers willen anoniem blijven als ze iets over de reorganisatie vertellen. "We mogen van de directie niets zeggen. Als we dat wel doen, heeft dat mogelijk consequenties", aldus een werknemer.

Recente cijfers

Het Kadaster is een zogenaamd zelfstandig bestuursorgaan en moet zich financieel zelf bedruipen. In 2003, de meest recente cijfers, kwam meer dan 190 miljoen euro binnen en werd 2,4 miljoen euro winst gemaakt. Het Kadaster beheert en verwerkt gegevens over gebouwen, vliegtuigen, schepen, landerijen enzovoort.

De ondernemingsraad van het Kadaster was maandag niet bereikbaar voor commentaar.