Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways wil een belang nemen van 10 procent in haar branchegenoot en samenwerkingspartner American Airlines. 

Dat maakte het Amerikaanse bedrijf donderdag bekend. Het benadrukte daarbij dat het niet om de investering heeft gevraagd.

Qatar Airways wil het belang kopen op de aandelenmarkt, voor een bedrag van ruim 800 miljoen dollar (720 miljoen euro). Daarvoor is wel eerst toestemming nodig van de mededingingsautoriteiten, maar ook van American Airlines zelf.

Als Qatar Airways inderdaad aandeelhouder wordt, verandert dat volgens American Airlines niets aan de houding van het bedrijf ten aanzien van branchegenoten in het Midden-Oosten. Die liggen ook in de Verenigde Staten vaak onder vuur omdat zij niet op een eerlijke manier zouden concurreren.

American Airlines is ook niet van plan de het Arabische bedrijf te laten meepraten over zijn toekomstplannen. Evenmin hoeft het concern te rekenen op een plek aan de bestuurstafel. Verder wijst de grootste luchtvaartmaatschappij van de VS erop dat buitenlandse investeerders niet meer dan een kleine 25 procent van de aandelen mogen bezitten.

Qatar Airways heeft al een belang van zo'n 20 procent in de Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia. Die twee maatschappijen behoren, net als Qatar Airways en American Airlines, tot het wereldwijde samenwerkingsverband Oneworld.