VOORBURG - Het consumentenvertrouwen in ons land is het afgelopen jaar sterker verbeterd dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat heeft het CBS maandag bekendgemaakt. Het instituut baseert zich op gegevens van de Europese Commissie (EC) die de periode januari 2004 tot januari 2005 heeft gemeten.

Volgens de EC zijn Nederlanders minder negatief dan de meeste andere Europeanen over de stijging van de werkloosheid. Ook over de algemene economische situatie wordt in ons land positiever gedacht. Het consumentenvertrouwen in Nederland is 8 punten hoger dan een jaar eerder, in de Europese Unie gemiddeld 3 punten.

Binnen de EU is vooral in de nieuwe lidstaten het consumentenvertrouwen sterk verbeterd. De stijging in Slowakije en Tsjechië bedroeg meer dan 15 punten. In Frankrijk en België nam het vertrouwen van de consumenten in de economie af.

De EC baseert het consumentenvertrouwen op vier indicatoren. Ze kijkt naar de financiële situatie, de algemene economische situatie, de bereidheid om te sparen en de ontwikkeling van de werkloosheid. Daarbij gaat het louter om wat mensen verwachten.

Hoewel de Nederlander minder pessimistisch is dan voorheen, blijft het consumentenvertrouwen volgens het CBS nog steeds ondermaats. Het Nederlands cijfer is acht punten verwijderd van het gemiddelde indexcijfer in Europa van de afgelopen 15 jaar. In januari 2004 lag het Nederlands consumentenvertrouwen 16 punten onder dit langjarig Europees gemiddelde.