AMSTERDAM - De Hema heeft zaterdag de Sikkensprijs uitgereikt gekregen. Het grootwinkelbedrijf krijgt de kleurprijs vanwege het innovatieve kleurgebruik in haar produkten, meldt de Sikkens Foundation. De kristallen prisma is in ontvangst genomen door Hema-baas Ronald van Zetten, in aanwezigheid van de ontwerpafdeling van het bedrijf. De prijsuitreiking werd opgefleurd met groene Hema-tompoezen en Jip en Janneke-champagne in Hema-glazen.

De Hema heeft een opmerkelijk gebruik van vorm en kleur op verschillende gebieden zoals productverpakking, winkelinrichting en de website, concludeert de stichting. De uitreiking is onderdeel van de Kleurbeurs in de Beurs van Berlage, waarin producenten, verenigingen en stichtingen hun innovaties en onderzoeken op het gebied van kleur presenteren. Doel van de stichting is ontwikkelingen op het gebied van kleur te stimuleren en onder de aandacht te brengen.

De Sikkensprij s wordt om het jaar toegekend. De Sikkensprijs werd in 1959 ingesteld op initiatief van drs. A.M. Mees, de toenmalige directeur van Sikkens Lakfabrieken te Sassenheim. De prijs was bedoeld als blijk van waardering voor de kunstenaar die een werk had gecreëerd, waarin een synthese van ruimte en kleur was verwezenlijkt. De eerste winnaar was Gerrit Rietveld.