BRUSSEL - Brouwerij Duvel Moortgat heeft aangifte gedaan bij justitie, omdat het de telkens terugkerende geruchten beu is dat het bedrijf de extreem-rechtse partij Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) zou steunen. De laatste maanden circuleert op internet een Franstalige e-mail met de vermeende politieke voorkeur van Duvel.

Volgens directeur Michel Moortgat zijn de geruchten zeer schadelijk. Sommige consumenten boycotten daardoor het bier van de brouwerij (waaronder Duvel en Maredsous). Het bericht wordt vooral verspreid in Wallonië en Brussel maar bereikt inmiddels ook Frankrijk, een belangrijke exportmarkt voor het bedrijf.

De geruchten zijn niet nieuw, maar Moortgat zegt zaterdag in dagblad De Morgen dat het verhaal "nog nooit zo is opgelaaid". Het is volgens hem mogelijk terug te voeren op de ligging van de brouwerij, vlak bij Breendonk, het vroegere doorgangskamp in de Tweede Wereldoorlog. Bovendien was de broer van de grootvader van de huidige directeur letterlijk burgemeester in oorlogstijd.