AMSTERDAM - Na een verdeelde opening zwalkten de effectenbeurzen in Europa dinsdagmorgen rond het slot van maandag. Tegen het middaguur stonden ze licht in de plus, alleen die van Londen was lager. In Amsterdam noteerde de AEX-index 0,44 punt hoger (0,10 procent) op 454,47 punten.


Bekijk video

Net als maandag bleven veel beleggers aan de zijkant en waren de omzetten laag. De verdeelde beurs in New York kon weinig aan de vreugde bijdragen. Maandag sloot de Dow-Jonesindex hoger en de Nasdaq lager. Dat had zijn weerslag op de technologiehoek, die omlaag ging.

"Het vuurwerk komt van de lokale markt", zei een handelaar op een verder lusteloos Damrak. Hij doelde op de overname van HBG door concurrent BAM NMB. BAM steeg op het bericht ruim 4,82 procent op ,15 euro. Volgens de handelaar kan de overname nog een staartje krijgen, omdat Ballast Nedam volledig eigenaar wil worden van Ballast Ham Dredging, het samenwerkingsverband met HBG. Ballast Nedam noteerde onveranderd. Concurrent Heijmans, ooit een hoofdrolspeler in de baggeroorlog, dikte bijna een procent aan. Boskalis steeg een dikke procent.

De financiële waarden profiteerden iets van een opwaardering door Morgan Stanley van onder meer ING en Fortis. ING was 0,23 procent hoger op 25,96 euro. Fortis was 0,25 procent beter op op ,61 euro. Ahold profiteerde van gunstige cijfers van de Amerikaanse concurrent Wal-Mart. De Zaanse onderneming dikte ruim 1 procent aan tot 23,13 euro.

De technologiefondsen hadden bovendien te lijden onder Nokia. Deze Finse telecomproducent gaf in de ochtend een tussenbalans van het tweede kwartaal. De beleggers waren al bang dat daar een winstwaarschuwing uit zou komen en die vrees werd bewaarheid. Nokia ziet nu en omzetdaling in het tweede kwartaal in plaats van een omzetgroei. Dat leidde tot een koersdaling van bijna 8 procent. Concurrent Ericson ging 5,6 procent omlaag.

De Britse chipmaker ARM moest het ontgelden met een koersdaling van 4,4 procent. Vermoedelijk verdwijnt het fonds uit de Britse FTSE-index. De beurs van Londen was 0,65 procent lager. Frankfurt was 0,4 procent hoger.

Parijs kwam er het beste af met een beursindex die bijna 0,6 procent hoger was. De tv-zender TF1 boekte een koersstijging van ,6 procent na het verlies van Frankrijk tijdens het WK voetbal tegen Denemarken. ,,Het verlies was al ingecalculeerd'', aldus een handelaar. De eerdere prestaties van de Franse voetbalploeg leverden TF1 een stevig koersverlies op. De zender heeft in Frankrijk de uitzendrechten van het voetbal en had veel geld kunnen verdienen met de reclameopbrengsten.

Euro

De euro stond aan het iend van de ochtend op 0,9455 dollar en was zo wat hoger dan de 0,9435 euro van maandag bij het einde van de handel. Tegenover het pond sterling was de euro fractioneel hoger op 0,6455.