'Extra toezicht levert Belastingdienst miljard euro minder op dan voorzien'

De Belastingdienst haalde de afgelopen vier jaar bijna een miljard euro minder op dan voorzien aan belastingcorrecties. Belangrijke oorzaak zou een gebrek aan personeel zijn.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van interne memo’s die onderzoeksjournalistiekplatform Investico heeft opgevraagd.

De Belastingdienst krijgt sinds 2012 jaarlijks 170 miljoen euro extra om beter toezicht te kunnen houden. De opbrengsten zouden die uitgaven compenseren. Voor 2016 rekende de fiscus op meer dan twee miljard euro aan extra opbrengst, maar daarvan blijkt slechts drie kwart te zijn gerealiseerd.

"De kasontvangst is niet conform business case gerealiseerd", schrijft het ministerie van Financiën volgens het FD in de memo's.

Dat zou vooral te maken hebben met extra toezicht op grote bedrijven. De Belastingdienst rekende voor 2016 op 357 miljoen euro aan extra opbrengsten uit deze hoek. Van de geplande 784 extra boekencontroles is nog niet eens een vijfde uitgevoerd.

Volgens de Belastingdienst is een gebrek aan personeel een belangrijke oorzaak. In documenten zou de dienst schrijven over "een gemiste productiecapaciteit van circa driehonderd fte."

Ongefundeerd

De Bastingdienst noemt de bevinding woensdag dat er een miljard euro minder wordt opgehaald in een reactie "ongefundeerd".

De fiscus stelt dat niet precies kan worden vastgesteld wat de opbrengsten zijn van het betere toezicht en dus ook niet of dat minder was dan gepland.

Lees meer over:
Tip de redactie