AMSTERDAM - De touroperator Thomas Cook heeft de samenwerking met de Exel-groep van zakenman Erik de Vlieger verbroken. Dat heeft de reisorganisatie vrijdag bekendgemaakt. Thomas Cook heeft geen vertrouwen meer in de luchtvaartgroep.

De luchtvaartmaatschappij Holland Exel, onderdeel van de Exel-groep, voerde tot voor kort vluchten uit voor Thomas Cook naar verre bestemmingen als Mexico, Sri Lanka, de Domincaanse Republiek en Brazilië. Holland Exel verkeert sinds donderdag echter in surseance en zit in zware financiële nood.

Om de klanten van Thomas Cook, ook bekend van Neckermann, niet de dupe te laten worden van de problemen bij het bedrijf, wil de touroperator op andere maatschappijen overstappen. Martinair heeft al een verzoek binnengekregen, zei een woordvoerder van deze vervoerder. "We gaan helpen waar dat mogelijk is. Het is lastig omdat onze vluchten vol zitten."

Thomas Cook

Thomas Cook sloot in 2003 een overeenkomst met Air Holland voor vluchten naar verre bestemmingen. Air Holland is later overgenomen door de onderneming van De Vlieger.

Het vertrek van een grote klant als Thomas Cook is een zware klap voor de Exel-groep. De luchtvaartonderneming heeft afgelopen nacht aan de touroperator om een financiële injectie gevraagd. Gezien de onzekere situatie over het voortbestaan van Holland Exel is Thomas Cook daar niet op ingegaan.

Holland Exel

Ook touroperator TUI werkt samen met Holland Exel voor reizen naar populaire verre bestemmingen. TUI overlegt met de Exel-directie over een mogelijke doorstart. Daarbij wordt niet uitgesloten dat de reisorganisatie de luchtvaartmaatschappij overneemt. Holland Exel zou dan doorgaan onder de naam TUI Nederland.