'Europese Commissie wil meldplicht buitenlandse belastingconstructies'

Advocaten, belastingadviseurs en andere tussenpersonen die constructies bedenken om via het buitenland minder belasting te betalen, moeten worden verplicht dat te melden aan de belastingdienst in hun land.

Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie woensdag zal lanceren, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van functionarissen die bekend zijn met de inhoud.

Tussenpersonen zouden volgens het voorstel alle nieuwe constructies waarvan ze kunnen bedenken dat ze "op het randje" zijn, of daarbij in de buurt komen, verplicht moeten aanmelden.

"Iedere kenner van de materie weet om welke kenmerken het gaat: dubbele verliesaftrek, een afwijkende fiscale behandeling van dezelfde inkomsten of een beroep op een innovatiebox", aldus een EU-bron tegen de krant.

Met de nieuwe regelgeving zou de Europese Commissie ongewenst gedrag willen ontmoedigen. Wanneer de regelgeving botst met de wettelijke geheimhoudingsplicht van bijvoorbeeld advocaten, verschuift de meldingsplicht naar de geadviseerde persoon of onderneming.

De belastingdiensten zouden elkaar om de drie maanden op de hoogte moeten stellen van de nieuwste ontwikkelingen.

Tip de redactie