AMSTERDAM - De luchtvaartmaatschappij Holland Exel heeft uitstel van betaling gekregen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Holland Exel is onderdeel van de ExelAviationGroup (EAG) van zakenman Erik de Vlieger.

De maatschappij voert in opdracht van touroperators vluchten uit naar verre bestemmingen als Mexico, Sri Lanka en Brazilië. De vluchten in februari gaan in ieder geval door, benadrukte directeur H. Prins van EAG. Holland Exel is volgens hem wel winstgevend, maar lijdt onder een grote schuldenlast.

Overkomelijk

De schulden zijn volgens hem wel "overkomelijk", maar met de kleine winst die de vervoerder boekt, is afbetaling niet mogelijk. Daarom overlegt Prins met een aantal partijen over een financiële injectie of zelfs een overname.

Onder die partijen bevinden zich in ieder geval de touroperators waarmee Holland Exel samenwerkt. Het gaat dan om onder meer TUI en Thomas Cook. "We doen alles voor onze duizend medewerkers en om het bedrijf te redden", zei Prins.

Salarissen

De financiële problemen zijn inmiddels zo groot dat het niet mogelijk was alle salarissen op tijd te betalen. In een onlangs verstuurde e-mail aan het personeel schrijft de directeur personeelszaken dat Holland Exel slechts voor de helft van het personeel "de salarisuitbetaling heeft kunnen verzorgen". Er waren ook problemen bij andere onderdelen van EAG. Inmiddels zijn volgens Prins de lonen wel uitbetaald.

Behalve Holland Exel behoort ook Air Exel tot de ExelAviationGroup. Met deze luchtvaartmaatschappij, die opereert op de vliegvelden in Eindhoven en Maastricht, gaat het financieel ook niet goed. De vluchten zijn gestaakt. Air Exel praat met twee investeerders over een financiële injectie.

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag ook uitstel van betaling verleend voor de dienstverlenende EAG-onderdelen Exel Technics en Exel Operations.