NIEUWEGEIN - De strijd tussen de bouw- en baggerbedrijven HBG en Ballast Nedam om de gezamenlijke baggerdochter Ballast Ham Dredging (BHD) kan zich nog een halfjaar voortslepen. Dat zei bestuursvoorzitter R. Kottman van Ballast Nedam maandag bij de feestelijke opening van het nieuwe hoofdkantoor in Nieuwegein. Tevens werd het 125-jarig bestaan van het bedrijf gevierd.

Ballast Nedam, minderheidsaandeelhouder (eenderde) in de baggercombinatie, heeft eind april bij HBG het verzoek ingediend heel BHD op te kopen. Een dergelijke optie was in het contract opgenomen wanneer er veranderingen zouden optreden in het management. HBG is inmiddels ingelijfd door het Spaanse Dragados, dat op zijn beurt is gekocht door de eveneens Spaanse bouwer ACS.

De toekomst voor het gezamenlijke baggerbedrijf werd volgens Kottman door deze ontwikkeling te onzeker. Het belang van Ballast in BHD vertegenwoordigt volgens Kottman een waarde van 210 miljoen euro. Voor het HBG-aandeel zou dus 420 miljoen euro neergeteld moeten worden.

"Geen enkel probleem", aldus Kotmann. "De financiering loopt via de Ballast Nedam Baggerholding, die de aandelen BHD beheert", legt Kottman uit. Die holding kan geld lenen, of nieuwe aandeelhouders aantrekken. Die zouden in ruil voor geld een minderheidsaandeel kunnen krijgen in BHD.

Voordat het zover is, moeten HBG en Ballast Nedam er eerst uitkomen. Dat lukt ze gezamenlijk niet, daarom is een arbitragecommissie in het leven geroepen. Beide partijen moeten nog instemmen met de benoeming van de arbiters. Kottman verwacht dat een jurist, een baggeraar en een veteraan uit het zakenleven die commissie gaan bemannen.

Wanneer de commissie eenmaal benoemd is, wordt de zaak in twee fasen behandeld. "Mijn juristen vertellen me dat dat een halfjaar kan duren, of zoveel korter als mogelijk", aldus Kottman. Volgens de topman van Ballast Nedam heeft zijn bedrijf gehandeld uit nood. "We hebben aan de noodrem getrokken. We doen dit niet om HBG te dwarsbomen." Wanneer Ballast de zaak verliest, blijft alles voorlopig bij het oude. "BHD baggert gewoon door hoor."