Winkelketen Blokker schrapte in 2015 en 2016 twee keer zo veel banen als het bedrijf naar buiten bracht. 

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Nadat in 2015 duidelijk werd dat Blokker het zwaar had, communiceerde moederbedrijf Blokker Holding dat het concern 440 banen zou schrappen. Het jaar erop maakte de retailer bekend nog eens 390 arbeidsplaatsen te schrappen. Het totaal aan afgestreepte banen zou hiermee uitkomen op 830.

RTL Z ontdekte echter dat het niet om 830 ontslagen zou gaan, maar om het dubbele aantal; 1.657 geschrapte arbeidsplaatsen. De mediaorganisatie kwam hier achter door te kijken naar de jaarstukken van Blokker Holding. Eind 2014 telde de winkelketen 7.187 werknemers. Een jaar later waren dit er nog 5.530.

Blokker-woordvoerder Sandra Maas bevestigt dit tegenover RTL Z. Maas stelt dat het verschil te maken heeft met het sluiten van winkels. "Wat wij destijds hebben gemeld, was alleen het baanverlies als gevolg van aanpassingen van de winkelbezetting", zegt ze tegen het nieuwsmedium.

Maas stelt dat Blokker Holding op de loonkosten wilde besparen door de winkel met minder personeel te laten draaien. "Het aantal banen dat verdween als gevolg van winkelsluitingen, zat daar niet bij."

Blokker sloot in deze periode vijftig winkels, maar het concern stelt de cijfers niet misleidend te vinden. "De gevolgen van de bezettingsoptimalisatie van de winkels waren bekend. Wij wisten van tevoren echter niet hoeveel winkels er zouden sluiten."