Mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika krijgen te maken met nieuwe regels waarbij mijnen voor minstens 30 procent in handen van zwarte investeerders moeten zijn. 

Mijnbouwminister Mosebenzi Zwane kondigde de nieuwe regels donderdag aan. Bedrijven moeten er binnen twaalf maanden aan voldoen.

Ook werd bepaald dat nieuwe mijnbouwprojecten voortaan voor 50 procent in zwart eigendom moeten zijn en dat 1 procent van de jaaromzet van mijnbouwers naar lokale gemeenschappen moet gaan. De mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika zijn tegenstander van de plannen.

De mijnbouwindustrie is van groot belang voor Zuid-Afrika dat behoort tot 's werelds grootste producenten van goud, platina en andere grondstoffen.

Het kwam in het verleden vaak tot stakingen en acties door mijnbouwwerkers waarbij zelfs doden vielen om hoger loon te eisen en ontslagen tegen te gaan.

Op de beurs vielen de plannen van de Zuid-Afrikaanse regering niet in goede aarde. Mijnbouwers als Anglo American en Lonmin gingen flink omlaag door zorgen dat de nieuwe regels leiden tot meer onzekerheid bij investeringen.