SCHIPHOL - Passagiers die een goedkope vlucht vanaf Schiphol hebben geboekt, moeten binnenkort waarschijnlijk naar hun vliegtuig lopen. De nieuwe speciale pier voor prijsvechters krijgt namelijk geen overdekte loopbruggen.

Volgende week begint Schiphol met de bouw van de H-pier, die vooral bedoeld is voor luchtvaartmaatschappijen als bijvoorbeeld easyJet. Het is de bedoeling dat net gelande vliegtuigen op de nieuwe pier zo snel mogelijk weer klaar worden gemaakt voor vertrek. Een korte zogenoemde omkeertijd is erg belangrijk voor prijsvechters, die het moeten hebben van een groot aantal vluchten per dag.

Het weglaten van de 'slurven' levert tijdwinst op, lichtte een woordvoerster van de luchthaven woensdag toe. Het los- en vastkoppelen van het vliegtuig kost veel tijd.

De H-pier krijgt bovendien geen toiletten, winkels of horeca. De reizigers moeten in een lounge wachten die aan het complex vastzit. Daar kunnen ze wel genieten van een hapje of een drankje. Als het tijd is om aan boord te gaan, moeten ze richting het toestel wandelen.

Op veel kleinere luchthavens zijn uitgeklede voorzieningen al gebruikelijk. Schiphol maakte tot nu toe altijd gebruik van de loopbruggen of desnoods bussen om passagiers bij het vliegtuig te krijgen.

Maatschappijen die gebruik maken van de nieuwe pier betalen wel evenveel havengelden als vervoerders die vanaf andere pieren vliegen. Schiphol denkt het gebouw, dat ruimte heeft voor zeven vliegtuigen, in november in gebruik te nemen.