GELDROP - Supermarktketen Albert Heijn en koekfabrikant Peijnenburg zijn in een pijnlijk gevecht verwikkeld rondom de 600 gram-versie van de overbekende ontbijtkoek. Peijnenburg weigert sinds 1 januari de koek nog te leveren aan Albert Heijn omdat het supermarktconcern de duimschroeven te ver wil aandraaien. Albert Heijn probeert via de rechter levering af te dwingen. Het duo ontmoet elkaar woensdag (vandaag) in de rechtbank van Den Bosch.

De problemen tussen de twee hebben alles te maken met de supermarktoorlog die al bijna anderhalf jaar woedt. Volgens Peijnenburg wil Albert Heijn een substantiële verlaging van de consumentenprijs doorvoeren. "De opstelling van Albert Heijn zorgt ervoor dat ons product met fors verlies wordt verkocht", meent directeur Johan Lokhorst van Peijnenburg. "Dat brengt de toekomst van ontbijtkoek in gevaar. Wij werken daar niet aan mee. Ik weiger toe te zien hoe ons Nederlandse product in de prijzenoorlog wordt 'kapotgedumpt'."

De controverse beperkt zich tot de koekvariant van 600 gram. Peijnenburg levert nog wel circa twintig andere producten aan de marktleider. De koek van 600 gram is echter een van de populairste producten onder consumenten. Daarom wil Albert Heijn de zogenoemde 'hardloper' graag opnemen in zijn kernassortiment.