AMSTERDAM - Uitzendbureaus die illegale arbeidskrachten aanbieden en de werkgevers die ze aanbieden, moeten harder worden aangepakt. Dat zegt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in het rapport 'Terugkeer, de nationale aspecten', schrijft de Volkskrant. En woningbouwcorporaties moeten beter controleren of hun woningen illegaal worden verhuurd.

De commissie, die minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk adviseert, meldt dat het aantal illegale werknemers steeds toeneemt. Dit biedt mensen die in feite zijn uitgeprocedeerd de mogelijkheid in Nederland te blijven. Onaanvaardbaar, zegt de ACVZ, vooral nu het kabinet 26 duizend afgewezen asielzoekers het land wil uitzetten. De ACVZ wil dat bestanden van overheidsinstanties worden gekoppeld, zodat het makkelijker is overzicht te houden op illegalen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn vaak verdwenen wanneer de politie ze komt ophalen. Er wordt niet naar ze gezocht, omdat ze met onbekende bestemming zijn vertrokken. Voor de ACVZ is het onverteerbaar dat niet wordt onderzocht of deze mensen dan nog in Nederland zijn en waar ze van leven.