BRUSSEL/LUXEMBURG - De Europese Unie is dinsdag begonnen met de invoering van de europas, een standaard-cv dat in alle EU-landen wordt erkend. De unie zal een website openstellen, nationale kantoren openen en belanghebbenden benaderen.

"Ons doel is dat tegen 2010 ongeveer drie miljoen burgers de europas hebben gebruikt om hun positie op de Europese arbeidsmarkt te verbeteren", zei Europees commissaris Figel (Onderwijs) dinsdag bij een conferentie in Luxemburg.

Verbetering

De standaard-cv moet het makkelijker maken in andere EU-landen werk en een opleiding te vinden. De ervaring en scholing worden in het buitenland dan beter begrepen, zo is het doel. Nu zijn er nog te vaak misverstanden over.

Het Europees Parlement en de EU-ministers van Onderwijs besloten in december tot invoering van de pas op voorstel van eurocommissaris Reding (Onderwijs). Minister Van der Hoeven (Onderwijs) was aanvankelijk sceptisch over het initiatief. Ze benadrukte begin vorig jaar dat de ingevulde informatie wel moet kloppen.