Europese Unie grootste exporteur geneesmiddelen in 2016

In 2016 exporteerde de Europese Unie voor 144 miljard euro aan medicijnen en farmaceutische producten. Daarmee is de EU wereldwijd de grootste exporteur.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Na de EU heeft Zwitserland met 65 miljard euro de grootste exportwaarde. Daarna volgen de Verenigde staten met 47 miljard euro.

Medicijnen uit de EU worden hoofdzakelijk (34 procent) naar de Verenigde Staten uitgevoerd. Naar de farmaceutica is ook in Zwitserland (11 procent), China en Japan (6 procent) en Rusland (4 procent) veel vraag.

Binnen de EU-lidstaten is vooral Duitsland goed voor de export. Een kwart van de geëxporteerde medicijnen komt uit dat land. Daarna volgen België (13 procent), het Verenigd Koninkrijk (11 procent) en Frankrijk en Ierland (10 procent).

Import

De VS is de grootste importeur van medicijnen. Vorig jaar werden farmaceutische producten met een waarde van in totaal 87 miljard euro het land ingevoerd. De EU volgt als tweede met een importwaarde van 75 miljard euro. Zwitserland sluit de top drie met een importwaarde van 23 miljard euro.

Binnen de EU is België de grootste importeur. 19 procent van de farmaceutica in het land wordt geïmporteerd. Daarna volgen Duitsland (16 procent), Nederland (14 procent) het Verenigd Koninkrijk (11 procent) en Italië (10 procent).

Lees meer over:
Tip de redactie