Winkelconcern Blokker schrijft dieprode cijfers in 2016

Winkelconcern Blokker Holding, het moederbedrijf van onder andere Blokker, heeft over 2016 dieprode cijfers geschreven. Vooral reorganisaties bij diverse ketens drukten zwaar op het resultaat.

Ook operationeel was echter sprake van tientallen miljoenen euro's verlies en de omzet liep stevig terug.

Onder de streep kwam Blokker Holding alles bij elkaar 180 miljoen euro tekort, waar een jaar eerder nog een nettoverlies van 52 miljoen euro in de boeken ging.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte daarbij 49 miljoen euro in het rood, van een operationele winst van 7 miljoen euro in 2015. De omzet daalde circa 5 procent tot iets minder dan 2 miljard euro. Vooral de huishoudsector zette tegenvallende prestaties in de boeken met een omzetdaling van 10,2 procent. 

Inkrimping

Blokker kondigde recent al een forse inkrimping aan die het tij bij het bedrijf moet keren. Hierbij worden tweehonderd winkels van Blokker en Marskramer gesloten en verdwijnen er bij deze ketens en bij moederbedrijf Blokker Holding in totaal zo'n negentienhonderd banen.

Ook zullen bijna alle ketens van de hand worden gedaan. Het uit 1896 stammende bedrijf wil zich weer volledig op de filialen van Blokker zelf gaan richten.

De herstructureringslasten zullen zowel dit als volgend jaar nog zwaar drukken op de resultaten, aldus het bedrijf. 

Volgens CEO Casper Meijer is het verlies over 2016 voor een belangrijk deel voorzien. "Meer dan de helft van het nettoverlies is toe te schrijven aan de kosten voor herstructurering die wij in 2016 volgens plan uitgevoerd hebben", aldus Meijer. 

Ingrepen

Volgens het concern worden de resultaten over 2016 sterk gekleurd door ingrepen die het concern vorig jaar al doorvoerde bij de winkels van Blokker en de ketens Xenos, Cook&Co en Intertoys. Die gingen gepaard met ruim 100 miljoen euro aan eenmalige lasten.

Ook gingen er per saldo 105 eigen winkels dicht, wat de omzet flink drukte. Vooral op het gebied van huishoudelijke artikelen werd hierdoor een stuk minder verkocht. Exclusief de winkelsluitingen daalden de opbrengsten met 2,3 procent.

Online werden wel goede zaken gedaan. De verkopen bij alle webwinkels van Blokker tezamen gingen met 30 procent omhoog naar 173 miljoen euro. Dit is onder meer te danken aan een uitbreiding van het assortiment en een toename van het aantal online bestelpunten in winkels, van 233 in 2015 naar 918 vorig jaar. 

Leen Bakker

Verder noteerde woonmeubelketen Leen Bakker een bescheiden omzetstijging, van 2,7 procent. Van die keten is overigens al bekend dat deze wordt verkocht aan investeerder Gilde Equity Management. Volgens het concern staan de overige winkelformules "goed voorgesorteerd" voor verkoop. 

Het bedrijf zegt een ''sterke financiële basis'' te hebben om al zijn plannen uit te kunnen voeren. Een kredietlijn van 485 miljoen euro is recentelijk door de aandeelhouders verlengd tot 2021.

Ook merkt Blokker dat Blokker-filialen die een nieuwe inrichting hebben gekregen het in de eerste maanden van dit jaar duidelijk beter hebben gedaan. Inmiddels hebben ruim tweehonderd filialen van Blokker een nieuw jasje gekregen.

Moeilijke jaren

Het grote verlies van Blokker Holding over 2016 bevestigt de problemen bij het winkelconcern en laat ook zien dat er voor de afzonderlijke ketens nog een paar hele moeilijke jaren in het verschiet liggen,  stelt vakbondsbestuurder Martijn den Heijer van CNV in een reactie.

Den Heijer constateert op basis van resultaten die nu naar buiten zijn gekomen dat de eerder aangekondigde ingreep ''een terecht besluit'' was. Maar daarmee is volgens hem nog niet alles opgelost. ''Er zullen echt nog stappen gezet moeten worden'', aldus de vakbondsman.

De nieuwe eigenaren van de ketens die te koop staan, rest de taak om die dan weer goed te laten draaien, ook op het gebied van onlineverkopen, aldus de vakbondsman. Bij de Blokker-winkels zelf zal er volgens Den Heijer onder meer nog goed gekeken moeten worden naar het assortiment en de locaties om verder mee te gaan.

Lees meer over:
Tip de redactie