Accountants vinden controle topinkomens publieke sector te complex

Accountants willen stoppen met de controle van topinkomens in de publieke sector, omdat deze te complex zouden zijn. Ze vinden dat de controles moeten worden ondergebracht bij fiscalisten, juristen of een aparte overheidsinstantie.

Daarvoor pleit Coziek, de commissie van accountants in de zorg van beroepsorganisatie NBA, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag. De commissie roept demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken op om de regels te vereenvoudigen, de controle uit de jaarrekening te halen en onder te brengen bij specialisten.

Vooral in de gezondheidszorg zouden de accountants het moeilijk hebben. Daar zouden ze te maken krijgen met vaak wijzigende beloningscategorieën voor topbestuurders, speciale regelingen voor interim-bestuurders en gedetailleerde controles op kleine onkostenvergoedingen.

Deze "doorgeschoten regelgeving" zou de controle van jaarrekeningen onuitvoerbaar maken, stelt Coziek. Ook de kosten van de controles zouden flink oplopen. Chris Haak van accountantsorganisatie BDO zegt in het FD dat een accountantskantoor soms tot 3.000 euro in rekening moet brengen om een post van 300 euro te controleren.

In een reactie tegenover het FD zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken de zorgen serieus te nemen en samen met de NBA naar oplossingen te zoeken.

Lees meer over:
Tip de redactie