AMSTERDAM - Fastfood is geen wezenlijk onderdeel van de Europese cultuur. Circa 46 procent van de Europese bevolking nuttigt een keer per maand een snelle maaltijd. Aziaten en Amerikanen doen dat veel vaker. Meer dan een derde van deze mensen gaat minstens een keer per week. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ACNielsen onder 14.000 mensen in 28 landen.

Volgens ACNielsen gelden in Europa nog de traditionele waarden voor eten. Lunch en diner zien consumenten als een gelegenheid om een 'echte' maaltijd te nuttigen met familie of vrienden. Daar nemen ze dan ook de tijd voor. Cafés en bars in Europa doen dan ook goede zaken met speciale lunchaanbiedingen die in sommige landen zelfs goedkoper zijn dan fastfood. ACNielsen verstaat onder fastfood alles wat bij restaurants met 'snel' voedsel en snackbars te nuttigen, af te halen of te bezorgen is.

Europeanen kiezen het vaakst voor de afhaalmaaltijd als avondmaal. In Nederland kiest een kwart van de mensen bij het afzien van zelfbereiding van de avondmaaltijd voor fastfood. De Nederlanders die bij de pizzeria of het hamburgerrestaurant langsgaan, zeggen dat ze dat doen omdat ze geen tijd hebben zelf eten te bereiden.