VOORBURG - De consument overschat de werkelijke inflatie. "De stijgende prijzen zorgen de laatste tijd voor veel discussie, dat merk je wel op een verjaardagsfeestje. Mijn indruk is echter dat de zaak wordt overschat", aldus onderzoeker J. Waltschots van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Vorige week maakte het CBS bekend dat de inflatie in mei 2002 is uitgekomen op 3,3 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in april en de laagste waarde sinds januari 2001. De inflatie wordt echter nog steeds als zeer hoog ervaren. De gemiddelde prijsstijgingen liggen sinds december ook nog duidelijk hoger dan in de afgelopen tien jaar.

De overschatting komt vooral doordat veel dagelijkse boodschappen de afgelopen anderhalf jaar sterk in prijs stegen, gemiddeld met zo'n 7,5 procent. Wat tamelijk uitzonderlijk is volgens Waltschots. In voorgaande jaren lag de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en alcoholvrijedranken vaak beneden het algemene niveau van inflatie.

Walschots wijst erop dat producten als groenten, fruit, bloemen en kleding regelmatig door de consument direct uit de portemonnee worden betaald. "Mensen hebben dagelijks dan wel wekelijks last van dit soort van prijsstijgingen."

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de huur van de woning, die eens per maand van de bankrekening afgaat. De prijzen van huisvesting, gas, elektriciteit, benzine en auto's zijn volgens het CBS de laatste tijd veel minder sterk gestegen dan een jaar geleden of zelfs gedaald.

Aangezien het hier vooral grotere uitgaven van consumenten betreft, wegen de prijzen van deze producten veel zwaarder mee in het gemiddelde inflatiecijfer dan de dagelijkse boodschappen. "Hierdoor kan het zijn dat stijgende prijzen en een dalende inflatie samen gaan. Probeer dat eens uit te leggen aan de consument. Zijn dagelijkse beleving is geheel anders", aldus Walschots.