De rockbands The Rolling Stones en U2 zitten niet aan de Amsterdamse Herengracht vanwege het gunstige belastingklimaat in Nederland.

Dat zegt Jan Favié, directeur van Promogroup B.V. en U2 Limited, de bedrijven die respectievelijk de rechten van de Rolling Stones en U2 beheren.  

Favié moet maandag als getuige voor de onderzoekscommissie, bestaande uit zes Tweede Kamerleden, verschijnen die onderzoek doet naar Panama Papers.

Uit de vorig jaar miljoenen gelekte documenten van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca blijkt dat Nederland een belangrijke rol speelt in het optuigen van fiscale constructies voor personen en bedrijven om zo weinig mogelijk belasting te betalen.

Maar volgens Favié hebben de wereldberoemde rockbands een kantoor in Nederland vanwege de "specifieke ervaring en deskundigheid".

Dood en belasting

Ook vindt hij de suggestie van de onderzoekscommissie dat hij aan het hoofd staat van een brievenbusmaatschappij, een firma met nauwelijks economische activiteit, niet correct.

"Het probleem is dat er geen goede definitie is van brievenbusfirma’s. Het zijn doelvennootschappen die worden bestuurd door een trustkantoor. Dat worden wij niet. Dat moet ik ook aan de dames op ons kantoor uitleggen, die snappen het ook niet", zegt Favié.

De term 'belastingontwijking' is voor hem bovendien een tegenstelling. "Er zijn twee zekerheden in het leven: de dood en belastingen. Beide zijn niet te ontwijken." Onderaan de streep betaalt zowel Promogroup als U2 Limited winstbelasting in Nederland.

Toen de NOS in een uitzending Promogroup betitelde als brievenbusfirma, werd de nieuwszender door het bedrijf van Favié in 2012 voor de rechter gesleept. Een zaak die hij overigens verloor. Ook lag Favié met enkele kranten in de clinch vanwege artikelen over zijn bedrijf. Hij zou niet gebeld zijn voor wederhoor.

Achterdocht

Het bedrijf houdt zich naar eigen zeggen bezig met tal van feitelijke werkzaamheden zoals de begeleiding van projecten en productie van opnames van albums, dvd's en documentaires. Ook bestaat een groot deel van de dienstverlening uit de exploitatie en beheer van onder andere het bekende logo van de 'Tongue and lip' en het merk 'The Rolling Stones'.

Maar het betoog van Favié neemt de achterdocht van de commissieleden niet weg. Ze vinden het wel erg toevallig dat U2 vanuit Ierland naar Nederland vertrok net nadat het Ierse belastingstelsel werd aangepast en het feit dat hij geen fiscalist is en zodoende niets over belastingconstructies kan vertellen overtuigt niet. 

Ook houden de Kamerleden vragen over de omvang van Promogroup. Er werken slechts zes medewerkers aan de Herengracht, terwijl de miljoenenomzet iets anders zou doen vermoeden. Met de uitleg van Favié dat zijn onderneming veel werk uitbesteed, nemen zij geen genoegen.

Ongeloofwaardig

Commissielid Chris van Dam (CDA) kon zich na twee uur verhoor niet inhouden wanneer Favié opnieuw zijn werkzaamheden in Amsterdam probeert uit te leggen. Van Dam wil naar de essentie: welke economische waarde voegt Favié toe in Nederland en is Promogroup niet gewoon een administratiekantoor? "U zeilt vorstelijk om die vragen heen" en "u houdt zich van de domme", zegt de CDA'er. 

Eerder wees collega-commissielid Tom van der Lee (GroenLinks) erop dat Favié's bedrijf gebruikmaakt maakt van een zogenoemde dubbele niet- heffing. Dat wil zeggen dat er tot twee keer toe geen belasting wordt betaald over een bedrag door gebruik te maken van fiscale wet- en regelgeving. "Een klassiek voorbeeld van ontwijking", vindt Van der Lee.

Van Dam vindt Favié dan ook niet geloofwaardig wanneer hij beweert voor "een klein takje" verantwoordelijk te zijn van de totale opbrengsten en niet zegt te weten waarom de Stones en U2 destijds voor Nederland hebben gekozen als belangrijkste vestigingsplaats. Een hard oordeel, want de verhoren vinden onder ede plaats.

Van Dam tegen Favié: U Houdt zich van de domme
69
Van Dam tegen Favié: U Houdt zich van de domme