Supermarktdiscounter Aldi is in de Verenigde Staten van plan om zo’n 5 miljard dollar te investeren in negenhonderd nieuwe winkels en de renovatie van enkele honderden bestaande vestigingen.

Tegen het einde van 2022 wil het Duitse concern op deze manier 2.500 locaties hebben in de VS, melden Amerikaanse media maandag. De uitbreiding moet werkgelegenheid creëren voor 25.000 mensen.

Aldi, dat al sinds 1976 actief is in de VS, heeft nu ongeveer 1.600 Amerikaanse vestigingen, maar veel Amerikanen kennen de keten nog niet goed. Een forse uitbreiding moet hier verandering in brengen.

De investering van Aldi is onderdeel van een bredere trend. Zo opent de Duitse branchegenoot Lidl toevallig deze donderdag de eerste tien winkels in de VS als onderdeel van een expansieplan voor de komende jaren.

Felle concurrentiestrijd 

Verwacht wordt dat al deze uitbreidingsplannen van de Duitse discounters voor een felle strijd gaan zorgen in de Amerikaanse supermarktsector. Lidl en Aldi claimen producten fors goedkoper aan te kunnen bieden, vergeleken met de Amerikaanse concurrenten.

Marktleider Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, loopt al vooruit op de concurrentiestrijd. In elf staten wordt getest met lagere prijzen en ten opzichte van de concurrentie probeert Wal-Mart 15 procent goedkoper te zijn.