AMSTERDAM - De effectenbeurzen zijn maandagochtend na een week vol koersdalingen licht opgekrabbeld. Dat kwam door de stemming op Wall Street vrijdag, die viel mee. Bovendien wees alles erop dat de beurzen in de Verenigde Staten maandag verder terrein winnen en dat gaf extra steun.


Bekijk video

In Amsterdam had de AEX-index tegen de middag 3,79 punten (0,83 procent) gewonnen op 457,93. Het herstel maakte de verliezen over de vorige week bij lange na niet goed. "Het houdt niet over", verzuchtte een handelaar. Bij gebrek aan macro-economisch en bedrijfsnieuws hielden beleggers zich op de vlakte. De omzetten bleven laag.

De technologiebedrijven stonden na de verliezen van vorige week in de belangstelling. KPN voerde de AEX aan met een winst van 3,48 procent op 4,46 euro. Maandag moet duidelijk worden of het telecombedrijf meewerkt aan de instandhouding van het netwerk van zijn failliete minderheidsdochter KPNQwest.

In de technohoek waren de ogen gericht op Nokia, dat dinsdag een tussentijdse stand van zaken geeft. Het aandeel Nokia was 0,7 procent lager. Concurrent Ericsson deed het 3,6 procent beter.

Midkap

Op de MidKap was automatiseerder Ordina de grootste stijger met ,59 procent tot 9,10 euro. Beleggers deden daar traditionele fondsen als Wessanen, Laurus en Vendex KBB van de hand. De MidKap pakte een bescheiden winst van 0,21 procent op 485,02 punten.

De beurs van Parijs was 1 procent hoger en Frankfurt deed het ,55 procent beter. Londen noteerde bij de aanvang van de handel verlies, maar was tegen het middaguur 1,1 procent hoger.

De beleggers werden opgeschrikt door een winstwaarschuwing van de Britse bank Abbey National. Vooral de eerste helft van dit jaar zal bij de bank slechter verlopen dan de eerste helft van vorig jaar, een gevolg van meer voorzieningen en afschrijvingen. De koers van het aandeel zakte met ruim 10 procent, maar de gevolgen voor de bankaandelen elders in Europa vielen mee.

De meeste Nederlandse financiële instellingen bleven in de plus staan. Alleen ABN Amro ging licht naar beneden (0,21 procent). Aegon boekte 1,66 procent winst en ING 1,19 procent.

Op de Parijse beurs viel Vivendi Universal op met een koersstijging van 2,9 procent. Vivendi verkoopt zijn Italiaanse betaalzender Telepiu voor 1,5 miljard euro aan mediamagnaat Rupert Murdoch en kan zo zijn schuldenlast verlichten.

Euro

De euro deed rond het middaguur 0,9440 dollar en was daarmee vrijwel even veel waard als de 0,9445 dollar van vrijdag bij het slot van de handel. Tegenover het pond sterling was de euro met ,6475 eveneens nauwelijks in koers veranderd.