AMSTERDAM - De FNV praat dinsdag tijdens een ingelaste vergadering over de voorbereiding van een congres in mei, waar een nieuw bestuur wordt gekozen. De tweede termijn van Lodewijk de Waal als voorzitter van de 1,2 miljoen leden tellende vakcentrale loopt dan af en de kans dat hij opgaat voor een derde termijn lijkt klein.

Agnes Jongerius, de huidige vice-voorzitter van de FNV, geldt als de belangrijkste kandidaat om De Waal op te volgen. Vanaf 10.00 uur vergaderen de voorzitters van alle zestien FNV-bonden op het hoofdkantoor van de vakcentrale in Amsterdam. De Waal geeft rond 15.30 uur een toelichting op de inhoud van het gesprek tegenover de pers.

Geruchten

Ondanks aanhoudende geruchten over zijn nakende vertrek heeft De Waal nog niet bevestigd dat hij het na twee termijnen voor gezien wil houden als FNV-voorzitter. De afgelopen weken voerde hij al vertrouwelijke gesprekken met de voorzitters van de FNV-bonden. Naar verluidt zou hij tijdens die gesprekken Jongerius als zijn opvolger hebben genoemd.