HOOFDDORP - De strijd om het bestaan van de failliete exploitant van glasvezelnetwerken KPNQwest krijgt maandag een hoogtepunt. Alle partijen voeren koortsachtig overleg om te voorkomen dat het licht in de glasvezelnetwerken uitvalt.

De curatoren werken aan een plan, waarbij aan de klanten wordt gevraagd om rekeningen te betalen, zodat het netwerk nog enkele weken verder kan. Het geld moet maandagmiddag binnen zijn. "Mocht dat niet lukken, dan helpen we onze klanten aan nieuwe leveranciers", aldus curator E. Meijer. "Overigens zijn de effecten van zo'n afsluiting niet zo groot als enkele weken geleden. Bij uitval van het net, kunnen we gewoon blijven emailen."

Om 18.00 uur komt het verlossende woord. Dan moet er genoeg geld op de rekening staan om verder te kunnen. Volgens de curator vallen er dagelijks ruim honderd brieven in de bus met vorderingen. "Het moeilijk te zeggen om hoeveel geld het gaat. Al met al praten we over 135 bedrijven die onder de holding vallen. Een aantal daarvan is failliet."

Ook de banken voeren overleg. Volgens een woordvoerder van het bankenconsortium spreken zij maandagochtend met elkaar over KPNQwest. Een van de grote klanten van het kabelbedrijf is telecomconcern en grootaandeelhouder KPN. Een woordvoerder wil niet zeggen of KPN meedoet. "We zijn nog in onderhandeling en spreken over verschillende verplichtingen over en weer."