Europa doet onderzoek naar miljardenovername chipbedrijf

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar de voorgenomen overname van het Nederlandse chipbedrijf NXP door het Amerikaanse Qualcomm. 

Brussel heeft nog verschillende bedenkingen over de deal, omdat die mogelijk leidt tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie.

Er liep al een onderzoek naar de transactie, maar de Europese Commissie vindt het nodig om nog dieper in de zaak te duiken. Dat geeft de toezichthouder nu tot 17 oktober de tijd om een oordeel te vellen.

Het gaat om een van de grootste overnames van een Nederlands bedrijf ooit. Qualcomm kwam vorig jaar een overnamesom van 47 miljard dollar overeen met de sinds 2006 zelfstandige chipdivisie van Philips. De partijen hebben tot nu toe telkens gezegd dat ze de deal voor het einde van dit jaar afgerond willen hebben.

Qualcomm liet in een reactie weten ervan uit te gaan dat de deal nog steeds binnen die gestelde termijn kan doorgaan. De Amerikanen hebben er vertrouwen in dat ze de zorgen bij de Europese Commissie kunnen wegnemen. Een woordvoerder van NXP wilde desgevraagd geen commentaar geven.

Concurrentie

Brussel vreest onder meer dat door de fusie de concurrentie zou verdwijnen op het gebied van chips in de autobranche. Ook bestaan er mededingingszorgen met betrekking tot de halfgeleiders die worden gebruikt in bijvoorbeeld smartphones.

''Omdat halfgeleiders in praktisch elk elektronisch apparaat worden gebruikt, zijn wij ervan afhankelijk voor deze apparaten. Met dit onderzoek willen wij ervoor zorgen dat consumenten hun voordeel blijven doen met veilige en innovatieve producten tegen concurrerende prijzen'', zo verklaart Margrethe Vestager, de eurocommissaris voor mededingingsbeleid.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie