DALLAS - De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft dankzij de flinke stijging van de olieprijzen in het afgelopen jaar een omzet behaald van 298 miljard dollar (233 miljard euro). De nettowinst over het voorbije jaar bedroeg 25,3 miljard dollar (19,8 miljard euro). Dat is het hoogste jaarresultaat in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven, aldus het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Ook de winst van 8,42 miljard dollar in het vierde kwartaal van vorig jaar was een record. Dat betrof het hoogste driemaandsresultaat uit de geschiedenis van ExxonMobil. De nettowinst viel 27 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo heeft het concern maandag naar buiten gebracht. De omzet nam met 26 procent toe tot 83,4 miljard dollar.

De winst per aandeel bedroeg in het afgelopen kwartaal 1,30 dollar. Dat was duidelijk boven de verwachtingen van analisten. Behalve de stijging van de olieprijs droegen ook nieuwe productielocaties in Europa en Afrika bij aan de recordcijfers. ExxonMobil is het grootste aan de beurs genoteerde olieconcern ter wereld.

ExxonMobil en andere maatschappijen wisten te profiteren van een toename van de vraag naar olie in vooral China, India en de Verenigde Staten. Het wereldolieverbruik is in het afgelopen jaar met 3,3 procent opgelopen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is de grootste toename sinds 1976, aldus het Internationaal Energie Bureau (IEA).