SCHIEDAM - Maritiem concern IHC Caland rekent erop over het afgelopen jaar een operationele winst van 114 miljoen dollar (86,64 miljoen euro) te kunnen schrijven. Dat is zonder het boekverlies van 68 miljoen dollar op de verkoop van de scheepswerven IHC Holland en De Merwede. De nettowinst bedraagt volgens voorlopige cijfers 46 miljoen dollar.

Het operationele resultaat van 114 miljoen dollar ligt boven de eigen verwachting van 100 miljoen dollar en die van analisten. In 2003 kwam dat resultaat uit op 91,6 miljoen dollar. De definitieve cijfers komen begin april.

IHC Caland maakte eerder deze maand bekend een akkoord te hebben bereikt over de verkoop van de werven IHC Holland en De Merwede. Zonder de scheepsdivisie gaat het concern vanaf eind maart verder onder de naam SBM Offshore.

Samen met een onderneming in Maleisië gaat IHC Caland de huur en exploitatie van een productieplatform voor de kust van Maleisië verzorgen. De waarde van deze order komt voor IHC Caland boven de 400 miljoen dollar uit.