De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentetarieven zoals verwacht onveranderd gelaten. Het belangrijkste rentetarief waar banken tegen kunnen lenen bij de ECB blijft op 0 procent staan.

De centrale bank maakte dit donderdag bekend in het rentebesluit.

Belangrijkste verandering ten opzichte van het laatste rentebesluit is dat er niet meer expliciet wordt gemeld dat de renteniveaus van de ECB verder omlaag kunnen als dat nodig is. Voor sommige analisten is dit een signaal dat de houding van de centrale verandert. 

Centralebankpresident Mario Draghi zegt hierover dat er minder onzekerheid is over de inflatie, de belangrijkste indicator voor de ECB. Het risico op een plotselinge forse daling is afgenomen. 

Hij heeft er vertrouwen in dat de ECB de doelstelling van een inflatie van 2 procent op middellange termijn op een duurzame manier kan halen, maar vraagt om vertrouwen en geduld. 

De herfinancieringsrente staat inmiddels ruim een jaar op 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente, de vergoeding die banken krijgen om bij de ECB geld te stallen, blijft op -0,4 procent staan.

Ook het opkoopprogramma van de ECB wordt niet extra aangepast. Tot april stak de centrale bank maandelijks zo'n 80 miljard euro in financiële markten. Vanaf april is dit verlaagd naar 60 miljard euro.

Groeiverwachting

Draghi herhaalde donderdag dat de centrale bank verwacht dat het opkoopprogramma in stand zal blijven tot tenminste december 2017 of nog langer als dat nodig is. Het renteniveau zal nog langer laag blijven.

Hij merkte wel op dat de Europese economie harder groeit dan verwacht. De ECB verhoogt de groeiverwachting voor de eurozone voor dit jaar van 1,8 procent naar 1,9 procent. Ook de verwachtingen voor 2018 en 2019 zijn verhoogd met 0,1 procentpunt naar respectievelijk 1,8 procent en 1,7 procent.

Toch denkt de ECB dat de onderliggende inflatie, de stijging van het prijspeil, beperkt zal zijn. Het duurt volgens Draghi nog even voordat de centrale bank kan stoppen met het ruime monetaire beleid.